Cassandra Nedir?

Cassandra birden fazla Node’dan oluşur. Node düğüm anlamına gelir ve aynı yerde bir araya gelen bilgisayar veya cihazların birleştiği noktaya denir. Her bir Node veri toplama kararı verebilmekte ve bu durum verilerin nerede depolanacağı konusunda hızlı kararlar verilebilmesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca Nodelarda herhangi bir çökme tehlikesi tespit etmesi durumunda Cassandra verileri yedekler ve veri kaybının önüne geçer. Güvenilirliği daima ön planda tutmayı başaran Cassandra tam aradığınız veri depolama hizmeti olabilir. 

Dünyadaki web sitelerinin azımsanamayacak bir oranına güç sağlayan Apache, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir web sunucusu yazılımıdır. Cassandra Apache tarafından sunulan hizmetler arasında yaygın olarak kullanılanlardan biridir. Dünya devleri arasında kabul edilen ve sektöründe lider olan Facebook, Apple, CERN, Netflix ve Cisco Cassandra kullanan şirketler arasında yer almaktadır. Peki Cassandra nedir?

Cassandra Nedir?

Cassandra güvenilir performans sağlamayı hedefleyen, ihtiyaçlara göre yeniden ölçeklendirilebilen ve hız odaklı bir NoSQL veritabanıdır. İlişkisel olmayan veritabanları NoSQL veritabanları olarak adlandırılır. NoSQL veritabanları geleneksel yapıdaki veritabanlarından farklı olarak, depolanmak istenen verilerin türüne göre optimize edilmiştir ve oldukça esnektir.

NoSQL nitelikteki veritabanları karmaşık sorgulardan ziyade hiyerarşik veri depolama için daha uygundur ve kendi içinde alt sınıfları bulunmaktadır. Bunlar grafik, belge, anahtar/değer ve son olarak sütun tabanlı veritabanları olarak sıralanabilir. Cassandra veritabanında yerleşik, koleksiyon ve kullanıcı tanımlı olmak üzere üç farklı veri tipi bulunur.

Cassandra’yı farklı kılan bir diğer özellik de kendi sorgu diline sahip olmasıdır. Cassandra Query Language, kısaca CQL, Cassandra’ya erişim sağlamak için kullanılan basit bir arayüzdür. İstenilen verilere ulaşmak için çoğu zaman tek satırlık sorgular kullanmak yeterlidir. Cassandra sorguda aranan veriyi veri modellemelerinden hiçbirine ihtiyaç duymadan, saniyeler içinde direkt olarak dönebilmektedir.

Cassandra Nerelerde Kullanılır?

Özellikle büyük boyutlu ve karmaşık yapıdaki verilerle çalışan büyük ölçekli işletmeler için Cassandra isabetli bir tercihtir. Çok sayıda dokümana ve kaynağa sahip olması kullanım avantajlarından biridir. Cassandra’nın yaygın olarak kullanıldığı yerler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gereksinimleri sürekli değişkenlik gösteren sistemlerle çalışıldığında,

  • Eski verilerin düzenli olarak güncellenmesinin gerekmediği işletmelerde,

  • Birden fazla veri merkezinde bulunan büyük miktardaki verinin işlenmesi gerektiğinde,

  • Küresel olarak dağıtılmış verilerle çalışıldığında,

  • Hiçbir koşulda veri kaybını göze alamayan büyük çaplı işletmelerde,

  • Devamlı olarak yeni Node eklenmesi ve Nodeların birbiriyle iletişim kurması gereken durumlarda Cassandra kullanılması oldukça idealdir.

Cassandra’nın Sahip Olduğu Temel Özellikler

Cassandra, sütun tabanlı ve açık kaynak kodlu, Java ile geliştirilmiş bir NoSQL veritabanıdır. Sütun tabanlı olması, verilerin tablolar halinde tutulmasına rağmen sütunlara ayrılması anlamına gelir. Cassandra bu sayede her bir Node üzerinde okuma ve yazma sürelerinin kısaltarak çok daha hızlı işlem yapabilmeyi sağlamaktadır. Saniyede binlerce veri yazma işlemi için gerekli hızı, kullanılabilirliği ve ölçeği elde etmek için kullanılan Cassandra’nın sahip olduğu temel özellikle şöyle sıralanabilir:

  • Yapısının ilişkisel olmaması Cassandra’yı esnek bir veri modeline uygun kılar.

  • Nodelara veri dağıtımı otomatik olarak gerçekleştirilir.

  • Veriler hibrit bulut ortamlarda çoğaltılarak saklandığından sürekli erişilebilirdir ve hiçbir zaman kaybolmazlar.

  • Cassandra yatay ölçeklendirilebilen bir veritabanıdır. Halka (ring) mimarisi sayesinde kolaylıkla yeni Node eklenebilmektedir.

  • Ana bir Node olmadığından her Node eşit biçimde istekleri karşılayabilmektedir.

Forenda Bilişim Teknolojileri olarak profesyonel kadromuzla ihtiyaçlarınıza uygun veri depolama hizmetlerini tespit etmede ve kurulumunun sağlanmasında 7/24 hizmetinizdeyiz. Formu doldurarak forenda.com.tr adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilir, tüm istek ve sorunlarınızı çözüme kavuşturabilirsiniz.